جمعه 7 ارديبهشت 1403 شمسی /4/26/2024 8:24:53 PM
بررسی پذیرش پروانه معادن از سوی نظام بانکی در گفت‌وگوی «بیرونیت» با مدیرعامل صندوق بیمه فعالیت‌های معدنی

فرید دهقانی در خصوص علت عدم پذیرفتن پروانه بهره‌برداری معادن به عنوان وثیقه بانکی عنوان کرد: تا کنون جلسات بسیاری با نظام بانکی جهت بهبود شرایط و ایجاد راه حل‌های جایگزین برگزار کرده‌ایم و پیگیر رفع این مشکل هستیم. نظام بانکداری کشور، آشنایی کافی با ماهیت فعالیت اقتصادی بخش معدن ندارد.
بانک‌ها نترسند، ما هستیم

او درباره عدم پذیرش پروانه بهره‌برداری معادن به عنوان سند قابل توثیق عنوان کرد: در قانون معادن پذیرش پروانه بهره برداری به عنوان وثیقه امری قانونی تلقی شده است؛ اما به علت وجود عدم سنخیت برخی مفاد و آیین‌نامه‌های بانکی با این کار، بانک‌ها از پذیرش آن سر باز می‌زنند که صندوق بیمه فعالیتهای نعدنی با هدف رفع این معضل با پذیرش پروانه بهره برداری معادن به عنوان وثیقه، به بانک‌ها برای اعطای تسهیلات، ضمانت نامه ارائه می‌کند.

مدیرعامل صندوق بیمه فعالیت‌های معدنی در خصوص علت عدم پذیرفتن پروانه بهره برداری معادن به عنوان سند قابل توثیق گفت: ما در قانون معادن، ماده‌ حکمی داریم که بر طبق آن از پروانه بهره برداری معادن، به عنوان سند قابل توثیق یاد شده است و بانک‌ها ملزم به پذیرش آن هستند؛ اما زمانی که به قواعد حقوقی موجود در نظام بانکداری مراجعه می‌کنیم؛ بانک‌ها بانکها ضوابط و مقررات خاصی برای مسئله توثیق دارند که برای معدنکاران ایجاد مشکل می‌کند.

دهقانی افزود: از نظر حقوقی آن چیزی در ارتباط با توثیق قابلیت اعتبار دارد که  از ارزش آن طی مدت زمان توثیق کاسته نشود و دخل و تصرف در آن، ماهیت آن را تغییر ندهد.

او درباره دیگر دلایل ایجاد مشکل در پذیرش پروانه بهره برداری از سوی بانک‌ها گفت: شاید دلیل اول دپارتمان حقوقی بانک‌ها  برای عدم پذیرش پروانه بهره‌برداری به عنوان وثیقه این باشد که موضوع از نظر حقوقی با مفاد قید شده در قوانین حقوقی دارای عدم سنخیت به نظر برسد اما ما تا کنون جلسات زیادی جهت بهبود شرایط و ایجاد راه حل های جایگزین برگزار کرده‌ایم و پیگیر رفع این مشکل هستیم.

وی با بیان اینکه نظام بانکداری کشور، آشنایی کافی با ماهیت فعالیت تجاری بخش معدن ندارد، تاکید کرد: ما شاید در بین کارگزاران نظام بانکی‌ کشور، افرادی که اشراف بر موضوعات مالی و نوع کارکرد معدن داشته باشند را نداشته باشیم. این موضوع در بازار سرمایه بر عکس است و همان طور که مشاهده می‌کنیم؛ بخش عظیمی از ارزش بازار سرمایه متعلق به شرکت‌ها و صنایع معدنی است. اما متاسفانه در ارتباط با شناخت ماهیت دارایی‌های بخش معدن برخی از بانک‌ها و کارشناسان دچار مشکل هستند.

مدیرعامل صندوق بیمه فعالیت‌های معدنی در ادامه درباره راه حل برای ایجاد شناخت صنایع معدنی در نظام بانکی تاکید داشت: این موضوع نیازمند فرهنگ‌سازی بیشتر به منظور ایجاد شناخت بخش معدن به اقتصاد و ارکان مختلف است. برای حل این موضوع ما به عنوان صندوق بیمه وارد شده‌ایم و پروانه بهره برداری را به عنوان وثیقه قبول می‌کنیم. در مرحله بعد ضمانت نامه‌ای را به بانک ارائه می‌کنیم که بانک آن را به عنوان وثیقه قبول دارد.

وی افزود: این موضوع از دو بخش تشکیل شده است؛ بخش اول، این است که ما به عنوان بخش حاکمیتی مشکل معدنکاران را حل ‌می‌کنیم و بخش دوم، این که این امر به آشنایی بانک‌های عامل با بخش معدن منجر می‌شود و معمولا این امر با عدم نکول وام‌های پرداختی توسط معدن کاران همراه بوده است؛ از این جهت وجهه و اعتبار معدن و صنایع معدنی نزد نظام بانک‌داری ارتقا خواهد یافت. پس از آن بانک‌ها رغبت بیشتری برای ارائه تسهیلات، حتی به معادن کوچک مقیاس از خود نشان خواهند داد و این موفقیت بزرگی خواهد بود.

فرید دهقانی در ادامه با ابراز امیدواری در خصوص اجرای طرح مذکور گفت: امیدواریم طی چند سال آینده این فرهنگ سازی توسط صندوق بیمه ایجاد شود؛ که بانک‌های عامل ترسی از اعطای وام در قبال پروانه بهره برداری معدن و ترهین تجهیزات نداشته باشند و این اعتماد سازی ایجاد شود. تمام وام‌هایی که طی یک دهه گذشته به واسطه صندوق بیمه پرداخت شده است؛ هیچ گونه نکولی نداشته است. 
مدیر عامل صندوق بیمه فعالیت‌های معدنی درباره علت عدم فعال سازی بخشی از معادن کوچک مقیاس گفت: بخشی از معادنی که غیر فعال هستند؛ عموما فعالیت آن‌ها جنبه اقتصادی ندارد؛ نظیر برخی معادن سنگ لاشه که به علت رونق مقطعی که در سنگ لاشه اتفاق افتاد؛ فعال شدند. ما علی القاعده به عنوان ارگانی که می‌خواهیم این موضوع را تحلیل کنیم؛ سراغ معادنی این چنینی نخواهیم رفت چرا که می‌دانیم آن‌ها اقتصادی نیستند. در عوض برخی از معادن هم هستند که به واسطه عدم وجود زیرساخت و یا عدم شناخت کافی معدن‌دار از اصول فنی و یا نبود منابع مالی دچار مشکل هستند.

وی افزود: موقعی که ما ذخیره معدنی در کشور داریم؛ این ذخیره باید دارای زیرساخت‌ها و امتیازات گوناگونی باشد تا از آن به عنوان معدن یاد شود. از فاکتورهای مهم جهت این امر می‌توان به رعایت اصول فنی، زیرساخت مناسب، کشش بازار و فاصله معدن تا محل فروش و امکان فراوری ماده معدنی یاد برد. ما اصولا در امر فعال سازی، آن بخش از معادن غیر فعال مدنظرمان است که فاکتورهای جذابیت بازار و قابل در دسترس بودن عملیات استخراج و فراوری را دارد اما بدلایلی اکنون غیر فعال محسوب می‌شود.

فرید دهقانی با غیر اقتصادی خواندن فعال سازی تمام معادن غیرفعال تاکید کرد: ما باید به دنبال اکتشافات ذخایر جدید و ناشناخته باشیم؛ زیرا که بسیاری از ذخایر معدنی ما ناشناخته هستند؛ از طرفی برخی از معادن نیز ممکن است از لحاظ زیست محیطی و منابع طبیعی قابلیت معدنکاری نداشته باشند و به صرفه نیست که آن‌ها را فعال کنیم؛ اما اساسا در کنار این موضوع ما باید به این نکته توجه کنیم که، بسیاری از محدوده‌های معدنی ما به دلیل نبود منابع مالی، در بحث اکتشافات اولیه و تفصیلی، تاکنون اقدامی جهت بهره برداری از آن‌ها صورت نپذیرفته است که باید اقدامات و کمک‌های لازم برلی فعالسازی آنان انجام شود.

وی درباره طرح متولیان بخش معدن به منظور چگونگی فعالسازی معادن کوچک مقیاس، گفت: برای این سری از معادن، طرحی تحت عنوان فعالسازی معادن کوچک مقیاس توسط ایمیدرو تدوین شده است که به نظر من اگر کامل اجرا شود می‌تواند انقلابی را در بخش معدن و فعال سازی معادن کوچک مقیاس ایجاد کند. این طرح تاکنون عملکرد خوبی داشته است و توانسته بخشی از معادن غیر فعال را به چرخه تولید بازگرداند. به منظور احیا و حل مشکلات زیر ساختی معادن، ایمیدرو تاکنون فعالیت قابل قبولی داشته و صندوق بیمه نیز جهت حل مشکل تامین منابع مالی نقش مهمی ایفا کرده است و تهیه و تولید نیز به منظور بهبود مشکلات فنی معادن وارد عمل شده است. 

مدیر عامل صندوق بیمه فعالیت‌های معدنی در پایان درباره نقش بانک‌ها در رونق بخشیدن به صنعت معدن گفت: از آن جایی که سرمایه بانک، موجودی ملت است؛ از این رو بانک در زمینه‌ای سرمایه‌گذاری و وام می‌دهد که از آن اشراف اطلاعاتی داشته‌باشد و اگر نداند؛ مطمئن باشید که تسهیلات، در اختیار متقاضی نخواهد گذاشت. بانک در واقع یک واسطه‌گر مالی است و ما باید آگاهی سازی در ارتباط با نقش معدن در اقتصاد را انجام دهیم؛ تا بانک‌ها نیز با تکیه بر اعتماد خود به این صنعت، معدنکاران را از لحاظ مالی حمایت کنند.



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین