چهارشنبه 12 ارديبهشت 1403 شمسی /5/1/2024 4:51:18 AM
رشد اقتصادی چین بازار فلز سرخ را به هم ریخت

تعطیلی معادن بزرگ مس و کاهش عرضه این فلز در بازارهای جهانی موجب شده است تا میزان تولید کاهش یابد و از طرفی بازگشت چین به مدار رشد اقتصادی، به‌عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده مس در دنیا، موجب شد نسبت عرضه و تقاضا برای فلز سرخ به هم بخورد و از این رو قیمت مس در بالاترین سطح خود طی ۱۴ماه گذشته است.
ثبت رکورد قیمتی مس بعد از ۱۴ ماه

قیمت مس در بازارهای جهانی در حالی رو به افزایش است که سرمایه‌گذاران در واکنش به افزایش نگرانی‌های ناشی از عرضه و امید به بهبود تقاضای جهانی به سمت این فلز صنعتی هجوم آورده‌‌‌اند. قیمت فلز سرخ روز پنج‌شنبه پس از اظهارنظرهای جروم پاول، رئیس فدرال‌رزرو، به میزان ۱.۵‌درصد افزایش را به ثبت رساند که به رشد قیمتی که در اوایل فوریه به دلیل نگرانی حاصل از عرضه آغاز شد، دامن زد.
قیمت مس در ماه آوریل در مسیر صعودی قرار گرفته، به طوری که بالاترین رقم ۱۴ماه گذشته را به ثبت رسانده و به بیش از ۴.۲دلار به ازای هر پوند رسیده است. فتح قیمت فلز سرخ در کنار دیگر کامودیتی‌‌‌ها به دلیل ضعف جدید دلار آمریکا و افزایش ریسک عرضه است.

داده‌‌‌های جمع‌‌‌آوری‌‌‌شده توسط ISM به تعدیل فعالیت خدمات در ایالات‌متحده و کاهش شدید قیمت‌های این بخش اشاره می‌کند که به نفع سناریوی مناسب برای کاهش نرخ بهره توسط فدرال‌رزرو است. همچنین علاوه بر بهبود شرایط مالی برای تولیدکنندگان در سراسر جهان، کاهش نرخ بهره ناشی از فشار ایالات‌متحده بر دلار برای قیمت‌گذاری معیارهای مس و افزایش قدرت خرید برای واردکنندگان کلیدی، باعث افزایش شدید پیشنهادها شده است. این موضوع با داده‌‌‌های تولیدی بهبودیافته از مصرف‌کننده برتر یعنی چین براساس PMI رسمی مواجه شد و نگرانی‌های مربوط به افت تقاضای این کشور را به چالش کشید.

در این بین، اختلالات در معادن اصلی بر بخش عرضه تاثیر گذاشته است. به عبارت بهتر مسائل لجستیکی در کنگو و خشکسالی در زامبیا مانع فعالیت معادن شده و از این‌رو میزان تقاضا از عرضه سبقت گرفته است. در نتیجه این موضوع کارخانه‌‌‌های ذوب چین را به کاهش ۱۰درصدی مشترک در تولید نزدیک کرد تا حاشیه سود را بهبود بخشد.

همچنین در اواخر سال ۲۰۲۳ دستور تعطیل شدن معادن بزرگ مس در پاناما موجب شد تا حدود ۴۰۰‌هزار تن از میزان عرضه مس در بازارهای جهانی کاسته شود که این موضوع نیز به برهم‌خوردن تعادل در بازار دامن زده است.
در ابتدای کاهش تولید مس بازار واکنش شدید به این موضوع نشان نداد، چراکه میزان تقاضا نیز از جانب چین به عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده فلز سرخ در دنیا در وضعیت نامطلوبی به سر می‌‌‌برد، اما با بازگشت این کشور به مدار رشد اقتصادی شرایط تولید در چین با تغییراتی همراه شد که این موضوع نیز مهم‌ترین معیار برای تقاضای مس به حساب می‌‌‌آید.

بنابراین میزان مصرف انواع فلزات به‌ویژه مس نیز رو به افزایش رفت و با بروز این شرایط قیمت فلز سرخ در مدار صعودی قرار گرفت. شاخص رسمی مدیران خرید تولیدی چین در ماه مارس برای نخستین بار بعد از ۱۰ماه از سپتامبر بیشتر بود و شاخص ۵۱.۱ اعلام شد که گویای آغاز رشد اقتصادی در این کشور است.

بنابراین تحلیلگران اقتصادی معتقدند که فعالیت‌‌‌های تولیدی در این کشور طی ماه‌‌‌های آینده افزایش خواهد یافت و میزان تقاضا از طرف چینی‌‌‌ها بیشتر خواهد شد که می‌‌‌تواند به عنوان یک عامل تعدیل‌‌‌کننده قیمت کامودیتی‌‌‌ها به‌ویژه مس عمل کند.

شرایط فعلی موجب شده است تا قیمت مس به بالاترین سطح خود در بیش از یک‌سال گذشته برسد و از ابتدای ماه ژانویه سال‌جاری تا به امروز حدود ۹‌درصد افزایش داشته است. این در حالی است که پیش از این مس در ماه مارس ۲۰۲۲ به بالاترین قیمت و به کانال ۵دلار به ازای هر پوند رسیده بود و پس از ۱۴ماه فلز سرخ مجددا رکورد قیمتی خود را شکست و در سطح ۴دلار به ازای هر پوند رسید.

بازارهای فلزی معمولا پشت سر هم حرکت می‌کنند و به طور کلی شرایط تقاضای چینی‌‌‌ها می‌‌‌تواند جهت قیمتی همه فلزات اساسی را به یک‌باره تغییر دهد. وضعیت موجود به تولیدکننده‌‌‌های مس اجازه می‌دهد سرمایه‌گذارانی را جذب کنند که بتوانند فعالیت تولیدی خود را در جهت تقویت اقتصاد پیش ببرند.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین