پنجشنبه 27 ارديبهشت 1403 شمسی /5/16/2024 6:18:53 AM

اشتغالزایی گسترده صنعت فولاد، باعث شده توجهات به این صنعت افزایش یابد و نقش پررنگی در رونق اقتصادی کشور داشته باشد. 
چگونگی تعیین قیمت ورق و پروفیل فولادی

به گزارش بیرونیت، با توجه به افزایش و رشد جمعیت در کلانشهرهای ایران و همچنین نیاز به بازسازی بافت قدیمی در شهرستان‌های مختلف، نیاز به محصولات فولادی جهت استفاده در صنعت ساخت و ساز افزایش پیدا کرده و در نتیجه قیمت ورق، قیمت پروفیل، قیمت انواع لوله و در مجموع قیمت مقاطع مختلف فولادی تاثیر مستقیم بر قیمت نهایی سازه و همچنین رکود و رونق صنایع وابسته دارد. اشتغالزایی گسترده صنعت فولاد، باعث شده توجهات به این صنعت افزایش یابد و نقش پررنگی در رونق اقتصادی کشور داشته باشد. گستردگی کاربرد فولاد در صنایع مختلف باعث می‌شود که قیمت ورق، قیمت پروفیل و دیگر مقاطع به طور مستقیم در تمام بخش‌های اقتصاد تاثیر مستقیم داشته باشند.
نحوه تعیین قیمت ورق در کشور
اولین و مهم‌ترین مولفه تعیین قیمت محصولات فولادی، تعادل و میزان عرضه و تقاضا است. عواملی مانند قیمت روز فولاد در ایران و جهان، قیمت مواد اولیه، برند تولید‌کننده و هزینه‌های انرژی می‌تواند تعادل میان عرضه و تقاضا را بر هم زند یا تعادل را میان این دو ایجاد کند. یکی از مسائل حائز اهمیت، در خصوص رابطه قیمت و تقاضا است به طوری که می‌توان گفت هرچه قیمت ورق، پروفیل، مقاطع و محصولات فولادی دیگر افزایش پیدا کند تقاضا کاهش یافته و برعکس آن هرچه قیمت این محصولات کاهش یابد تقاضا بیشتر می‌شود.
تولید کارخانجات برتر و تعیین‌کننده قیمت
کارخانجات بزرگ که تامین محصولات فولادی کشور را برعهده دارند، می‌توانند یک عامل مهم در تعیین قیمت ورق، قیمت پروفیل و دیگر محصولات فولادی باشند. به طور مثال اگر کارخانه فولاد مبارکه محصول ورق روغنی را در گرید‌های مختلف با مواد اولیه ارزان در حجم بسیار بالایی تولید کند، هنگام فروش و عرضه در بورس کالا قیمت محصول خود را در حد قابل‌توجهی مقرون به صرفه اعلام می‌کند. عرضه بورس کالای فولاد و آهن شامل عرضه کلیه مقاطع فولادی از جمله تیرآهن، نبشی، شمش، میلگرد و ناودانی است. اعلام قیمت ورق روغنی، ورق سیاه، ورق گالوانیزه و استیل تاثیر مستقیم بر قیمت پروفیل و لوله تولید شده از این ورق‌ها دارد.
از اوایل دی ۱۴۰۱ تاکنون با اعلام قیمت ورق روغنی و ورق سیاه در بورس کالا و افزایش قیمت آن، قیمت پروفیل و لوله سبک و سنگین تا اواخر بهمن ۱۴۰۱ در حدود ۱۲ هزار تومان در هر کیلوگرم افزایش قیمت را تجربه کرد که پیرو آن مقاطعی مانند میلگرد که عضو جدانشدنی از صنعت ساختمان‌سازی است نیز افزایش قیمت بی‌سابقه‌ای را رقم زد.
نقش دولت در تعیین قیمت ورق و دیگر محصولات
دولت با تعیین و افزایش قیمت هزینه‌های انرژی و حقوق و دستمزد کارمندان قیمت نهایی محصول تولیدی تحت تاثیر قرار گرفته و به تبع آن مصرف‌کننده نیز با این نوسانات همراه می‌شود. اعمال قیمت دستوری و کنترل بازار توسط نهاد و سازمان‌های دولتی یک اشتباه بزرگ و غیر‌قابل توجیه از سمت دولت است. با افزایش قیمت از سمت دولت، به دلیل محدودیت و چالش‌های سرراه خرید از نهادهایی مانند بورس کالا، محصول در بازار آزاد نیز با قیمت بالاتر از قیمت مصوب عرضه و به فروش می‌رسد. اختلاف قیمت میان بازار دولتی و آزاد یکی دیگر از چالش‌های بزرگ در صنعت فولاد است.
قیمت ارزهای بین‌المللی
به دلیل کیفیت بالای زغال‌سنگ و محصولات فولادی ایران، کشورهای همسایه و خاورمیانه خواهان واردات محصولات فولادی هستند در نتیجه تعیین قیمت ورق، قیمت پروفیل و دیگر محصولات صادراتی می‌تواند باعث ارزآوری و رشد اقتصاد جامعه شود و در مقابل با وضع قوانین و قرار دادن چالش‌های گوناگون بر سر راه صادرات محصولات فولادی، فعالیت این حوزه کاهش پیدا کرده و کارخانجات نیز تولیدات خود را کم کرده و در حد رفع نیاز داخلی تولید می‌کنند.
۷ عامل موثر در قیمت پروفیل
پروفیل‌ها به دو دسته ساختمانی و صنعتی تقسیم می‌شوند که هر یک از این دسته‌بندی‌ها دارای ابعاد و کاربردهای متفاوت هستند. پروفیل‌هایی با ضخامت و ابعاد بیشتر، دارای وزن بیشتر و قیمت بالاتری نیز هستند. یکی دیگر از عواملی که قیمت پروفیل بر اساس آن تعیین می‌شود استفاده از تجهیزات مخصوص است که تولید پروفیل‌های ظریف نیازمند تجهیزات مخصوص نیز است.
کارخانه سازنده
استفاده از مواد اولیه با کیفیت و همچنین تولید محصولات با استفاده از دستگاه‌های به‌روز می‌تواند محصولی با دقت ابعادی بالا و با کمترین ضایعات را تولید کند. بر همین اساس قیمت ورق، قیمت پروفیل و لوله و دیگر مقاطع و محصولات فولادی وابستگی مستقیم به برند تولید‌کننده دارد.
سطح مقطع (توخالی و توپر بودن)
اگر بنا به درخواست مشتری پروفیل‌ها به صورت توپر تولید شوند به دلیل استفاده بیشتر از فولاد و همچنین بالا رفتن وزن آن، قیمت پروفیل نیز بالطبع افزایش می‌یابد.
قیمت ورق، قیمت پروفیل، قیمت لوله و هر محصول فولادی دیگر با توجه به وزن آنها محاسبه می‌شود. هرچه ضخامت پروفیل یا هر محصول فولادی دیگر بیشتر باشد وزن آن نیز بیشتر شده و در نتیجه قیمت نهایی آن نیز افزایش می‌یابد.
متریال و مواد اولیه تشکیل‌دهنده
مواد اولیه تولید لوله و پروفیل درزدار ورق فولادی است که در تولید لوله و پروفیل سبک، از ورق روغنی و در تولید لوله و پروفیل سنگین از ورق سیاه استفاده می‌شود. تفاوت قیمت ورق روغنی و ورق سیاه قابل مشاهده بوده و ورق روغنی به دلیل پوشش لایه روغنی جهت محافظت روی آن همواره قیمت بالاتری دارد. قیمت پروفیل و لوله سبک نیز بالاتر از لوله و پروفیل سیاه است.
هرچه مواد اولیه با کیفیت‌تر باشد محصول نهایی نیز از مرغوبیت بیشتری برخوردار است. به طور مثال، لوله و پروفیل تولیدی از ورق روغنی فولاد مبارکه در مقایسه با دیگر محصولات تولیدی در بازار کیفیت بالاتری داشته و قابلیت‌هایی نظیر خم‌کاری و جوش‌پذیری را نیز دارد.
حمل‌و‌نقل
ارسال مواد اولیه به کارخانجات تولید‌کننده و پس از آن انتقال محصول نهایی تولید شده به دست مصرف‌کننده، نیازمند وسایل حمل‌و‌نقل است. پس از تولید محصول نهایی نیز جهت ارسال به نقاط مختلف داخل ایران و همچنین صادرات حمل‌و‌نقل نقش بسیار پررنگی در قیمت محصولات فولادی دارد. صادرات لوله و پروفیل اغلب از دو راه حمل‌و‌نقل ریلی و راه‌های زیرزمینی انجام می‌شود که هر دو نیازمند مصرف سوخت بوده و هزینه‌های جانبی نیز برشمرده می‌شود.

منبع: روزنامه جهان صنعت



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین