جمعه 28 ارديبهشت 1403 شمسی /5/17/2024 1:58:13 PM
  • گروه مطلب:| گزارش| معدن| فارسی|
  • کد مطلب:55413
  • زمان انتشار:چهارشنبه 19 بهمن 1401-8:30
  • کاربر:

بخش معدن و صنایع معدنی ظرفیت بالایی در رشد اقتصادی دارند اما هنوز نتوانستند به جایگاه اصلی خود برسند به طوری که شاهد هستیم سهم اندکی در تولید ناخالص داخلی دارند.
راهکار توسعه بخش معدن و صنایع معدنی

این درحالی است که با توسعه این بخش اشتغال رونق مییابد و از طرف دیگر میتوانیم دربازارهای جهانی حرفی برای گفتن داشته باشیم.

در همین زمینه سعید عسکرزاده، دبیرانجمن سنگ آهن ایران گفت: برنامه ها و پیشنهاداتی در زمینه اصلاح زیرساختها و نظام حکمرانی به نهادهای ذیربط از سوی انجمن سنگ آهن ایران ارائه شده و یکی از اقدامات شاخص، طراحی و ارائه مدلی برای موفقیت بیشتر بخش معدن در قالب اهداف کوتاه مدت و بلندمدت است. وی اظهار کرد: امروز صنعت فولاد در حوزه زیرساخت کشور با ۵ چالش مواجه است که البته درگذشته همین چالشها بهعنوان مزیتهای نسبی این صنعت به شمار میرفته است. عسکرزاده گفت: یکی از این مزیت های نسبی وجود منابع گازی در کشور است که بستر مناسبی را برای تولید در صنایع فولاد، پتروشیمی، کاشی وسرامیک فراهم کرد و همچنین دسترسی به آبهای آزاد نیز یکی از مواردی است که به عنوان مزیت نسبی در طرح جامع فولاد ذکرشده است. سنگ آهن فراوان با عیار مناسب در کشور نیز ازجمله امکاناتی است که کشور ما را در زمره کشورهای فولادساز دنیا قرار داده است.

نبود توسعه متوازن در زیرساختها
دبیر انجمن سنگآهن ایران افزود: دراینبین یکی از مزیتهای نسبی دیگری که امروز به چالشی قابلتوجه برای فولادسازان و سایر صنایع کشور تبدیلشده همین موضوع حملونقل است؛ چراکه این زیرساخت از گذشته توسعه ای متناسب با توسعه صنعت فولاد نداشته است.
وی خاطرنشان کرد: صنعت فولاد یکی از صنایعی است که میتواند کشوری درحالتوسعه مانند ایران را به کشوری توسعه یافته تبدیل کند و این موضوع نیز در برنامه کشور گنجانده شده بود؛ چون مزیت های نسبی در ابتدا وجود داشت ولی همانطور که گفته شد با توسعه صنعت فولاد و سایر صنایع، زیرساختها توسعه پیدا نکرد و به همین خاطر در بخش انرژی نظیر گاز، برق و همچنین آب و حملونقل با محدودیت هایی مواجه است.

لزوم توجه ویژه به تغییر قوانین سرمایه‌گذاری
عسکر زاده تصریح کرد: یکی از راهحلهای این چالش، استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود، بهسازی و بهینهسازی مصارف است ولی راه دیگر این است که فرآیند سرمایهگذاری به شکل مطلوبی تغییریافته و در حوزه توسعه زیرساخت، مفاهیم جدیدی در این زمینه پیشبینیشده تا سرمایهگذاران برای ورود به این بازار رغبت کنند. وی تأکید کرد: در سال گذشته، مجموعه های معدنی و فولادی سرمایه گذار در زمینه تولید برق، نتوانستند برق تولیدشده از نیروگاه های خودشان را استفاده کرده و مجبور به تحویل آن به شبکه شدند. چنین اتفاقاتی باعث ایجاد تردید سرمایهگذار، در زیرساختها میشود و به همین خاطر مهمترین عاملی که میتواند به سرمایه گذاری بنگاههای فعال در بخش معدن و صنایع معدنی برای سرمایه گذاری کمک کند همین موضوع اطمینان از مالکیت بر انرژی یا دیگر محصولات و خدماتی تولیدشده توسط آنها است.

باید اطمینان صنعت جلب شود
دبیر انجمن سنگ آهن ایران عنوان کرد: اگر این اطمینان حاصل شود دو راه حل گفته شده در کنار هم میتواند باعث سرمایه گذاری مجموعه های صنعتی در زیرساختهای کشور و رشد اقتصادی بخش صنعت شود. در موضوع راه آهن نیز به همین شکل است و مثلاً به نظر میرسد شرکت هایی نظیر فولاد مبارکه تمایل دارند در این حوزه، هم در زمینه تأمین لوکوموتیو و هم در زمینه تأمین واگن و سایر بخشها اقدامات بیشتری را انجام دهند ولی باید این اطمینان را داشته باشند که میتوانند با استفاده نتیجه سرمایه گذاری خود، محصولات و مواد اولیه موردنیاز خود را حمل کند. این در حالی است که مدلهای سرمایهگذاری پیشنهادشده در کشور نظیر BOT نمیتواند راهی مطمئن برای صنایع باشد.
وی بیان کرد: از سوی دیگر نیز در زمینه پذیرفتن سرمایه گذار خارجی و به طور مثال در حوزه جادهای اگر متولیان امر قبول کنند که شرکتهای سرمایه گذاری ناوگان حمل ونقل داخلی را با ورود خودروهای جدید نوسازی کنند این اقدام میتواند به سیستم حمل ونقل کشور کمک کند. البته در هنگام اجرای قرارداد نیز بر مبنای قانون و حتی به طور سختگیرانه ای برخورد شود تا درمجموع جذابیت زیادی را برای سرمایه گذاران ایجاد کند. همچنین در بخش ریلی نیز بنگاه ها میتوانند به صورت انفرادی یا گروهی، کنسرسیومی را تشکیل داده و خدمتی ماندگار را برای توسعه زیرساختارهای کشور انجام دهند.

ضرورت اقدام سریع برای حل مشکل آب
عسکر زاده توضیح داد: پیرامون موضوع آب در همایش اخیر نیز به این نتیجه رسیدیم که ذخیره های موجود کشور کافی نیست و باید برای انتقال آب از جنوب کشور اقداماتی در اسرع وقت انجام شود تا قبل از اینکه قوانینی بین المللی در زمینه آبهای آزاد تصویب شود نیازمان را به سرعت تأمین کنیم.
وی گفت: در زمینه تأمین انرژی صنایع، یکی از بهترین راه حل ها، تولید انرژی با استفاده از منابع تجدیدپذیر است که اخیرا شرکت هایی نظیر فولاد مبارکه اتفاقات خوبی را با ایجاد ظرفیت نیروگاهی رقم زده اند. البته در زمینه های دیگر نظیر گاز نیز مثلاً واحدهای نزدیک به آب های آزاد، محصولات خود را باهدف صادرات تولید کنند تا از منابع کشور به درستی استفاده شود.

ارائه بسته پیشنهادی از سوی انجمن سنگ آهن
دبیر انجمن سنگ آهن ایران افزود: در همه زمینه ها ساختار نظام حکمرانی بسیار تأثیرگذار است و به نظر میرسد باید در برخی از زمینه ها، فعالان این حوزه برای تسهیل امور، تغییراتی را در نظر بگیرند. وی خاطرنشان کرد: برنامه ها و پیشنهاداتی، هم در زمینه اصلاح زیرساختها هم در بحث نظام حکمرانی به نهادهای ذیربط از سوی انجمن سنگ آهن ایران ارائه شده که یکی از اقدامات شاخص، طراحی و ارائه مدلی برای موفقیت بیشتر بخش معدن در قالب اهداف کوتاه مدت و بلندمدت است تا درنهایت مجموعه حکمرانی در حوزههای مرتبط نیز در راستای این اهداف تصمیمات خود را اتخاذ کرده تا بستر لازم برای پیشرفت بخش صنعت به ویژه صنایع معدنی را مهیا کنند. البته این بخشی از پیشنهادها بوده و در بسیاری از موضوعات دیگر نیز تعاملاتی برای کاهش چالشهای موجود با دولت انجام شده و باید بگوییم دولت نیز همکاری های خوبی را در این زمینه ها انجام داده است.
منبع: روزگار معدن



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین